Flødeboller
Oppskrifter

Oppskrift på digge danske flødeboller med bringebærskum – jeg har gjort alle feilene for deg!

Hei folkens!

Jeg er nok det man kaller for en total skandale på et kjøkken, når det kommer til baking! Men likevel, tenkte jeg at jeg skulle prøve meg litt på disse digge danske flødebollene… og jeg skal love deg for at jeg har kjempet! Det nye mottoet mitt må være: Kan jeg, kan du!

Jeg har ei venninne, Liv. Hun har vært en av de beste venninnene mine i noe som minner om 10 år – tross opp og nedturer. Mens jeg har bodd i Norge, har Liv har blitt hele Danmarks bake-dronning og i sammenheng med det, har hun startet en såkalt #flødebolleepidemi i Danmark, hvilket betyr at det er utrolig mange som har begynt å lage flødeboller.

«Flødeboller» er ikke bare et ord nordmenn bruker for å lærer seg den vanskelige og omtalte danske d-lyden eller til å kødde med det danske språket – Det er faktisk et ord for «kokosboller», selv om det sjeldent er kokos på dem.

Jeg har prøvd ut den berømte oppskriften på flødeboller med bringebær skum og det gikk som følger:

Første gangen fucket jeg opp bunnen til flødebollene, så jeg måtte finne en annen oppskrift. Feilen var at jeg la marsipanbunnene på en allerede steikende varm bakeplate. Det resulterte i at marsipanbunnene smeltet før den kom inn i ovnen, så det ble en stor flytende masse i stedet for lekre sprøe marsipanbunne.
Men… Skummet til gjengjeld, ble digg!
Sjokoladetrekket ble for tykk og derfor ble det bare halvparten som fikk overtrekk! 🙂 Tenk at jeg var stolt av disse! Man skal vel starte et sted, sant?!

Flødebolle 1

Andre gangen tenkte jeg at jeg ville halvere oppskriften. Nok er Mathias og jeg sykt glad i søte saker i helgene, men vi hadde ikke sjanse til å få spist alle flødebollene alene og det var waste å bare kaste dem.

Well.. Det skal man (heller) ikke gjøre! Det endte med at skummet ble helt flytende, tross jeg lagde den to ganger og måtte stikke på Rema etter egg to ganger.

Flødeboller går galt

Tredje gang: Jeg lagde perfekte bunne! Skummet var perfekt og alt lovde bra. Men så tenkte jeg at jeg skulle prøve bare å komme bittelitt pistasjekrem i skummet. Bare en liten teskje.. og DA var skummet IGJEN ødelagt!!!! Jeg hold på å klikke, men det positive var at jeg nå visste hva problemet var! Jeg ble rett og slett klokere av feilene mine.

Prøvde derfor en siste gang og DA lykkes det!
Så.. 4 ganger måtte det til før det lykkes meg!
Bunnene ble helt perfekte! 
Skummet ble skikkelig seigt og fast og perfekt!
Sjokoladetrekket ble også, ja… helt perfekt og det ferdige resultatet på Flødeboller med bringebærskum ser du under. Voilà!!!!! De smakte like digg som de ser ut! 
Jeg er så F*CKING STOLT!!! 🙂

Det er mange som har spurt meg om oppskriften og derfor får du den under bildet.

Flødeboller

OPPSKRIFT:

Antall: 12-15 stk.

REDSKAPER

Rund utstikker, men du kan bruke et lite glass.

Termometer

Sprøytepose

Rund tyll ca 22 mm.

INGREDIENSER

Bunn:

250 gram marsipan

10 gram frosne bringebær

Litt flormelis

Skum:

240 gram sukker

115 gram glukose-sirup

75 gram vann

140 gram eggehviter

10 gram sukker

20 gram frosne bringebær

Overtrekk-sjokolade

250 gram hakket hvit sjokolade

60 gram kakaosmør (Fås på Life eller sunnkost)

FREMGANGSMÅTE

Bunn

FEIL: Ikke legg bunnene på en forvarmet bakeplate! 

MEN: Slå på ovnen på 200 grader. Blend de frosne bringebærene til bringebærstøv. Bland marsipanen med bringebærstøvet og rull ut i litt flormelis. Sørg for at marsipanen er kald, slik den er enkel å jobbe med. Stikk deretter 12-15 bunne ut med en utstikker eller et glass og legg dem på en KALD bakeplate med bakepapir. Stek bunnene i ovnen i 5-8 minutter til de blir gyldne. Ta bunnene ut og la kjøle på en rist.

Skum

FEIL: Ikke reduser oppskriften og tro det funker!
FEIL: Hvis du vil ha andre smaker enn den som er i oppskriften, så skal det tilsettes i så konsentreret form som mulig! 
FEIL: Ikke stopp røremaskinen før det har gått minimum 10 minutter! 

MEN: Kok opp 240 gram sukker, 75 gram vann og 115 gram glukose-sirup til 117-118 grader. Mens det koker, pisker du eggehvitene i kjøkkenmaskinen til de er skummet. Tilsett 10 gram sukker og pisk opp ganske lett.

Når sukkermassen har kokt opp til 117-118 grader, skal det helles i eggemassen i kjøkkenmaskinen. Dette skal helles i en tynn stråle, mens du fortsatt pisker. Skru opp røremaskinen på den høyeste hastigheten og pisk i MINIMUM 10 minutter til skummet blir fast og skikkelig seigt og fast. Til slutt tilsetter du bringebærstøvet til skummet og blander det sammen. (OBS: Hvis du vil prøve med andre smaker, skal det ikke være i flytende form, men så konsentrert som mulig).

Kom heretter bringebærskummet i en sprøytepose med en rund tyll 22 mm. Du kan bruke stjernetyll og andre tyller hvis du vil ha en annen struktur. 

Sprøyt skummet i toppe på bunnene, som nå er helt avkjølet. La flødebollene stå i kjøleskapet, mens du forbereder sjokoladetrekket.

flødeboller

Sjokoladetrekk

FEIL: Ikke tro du kan se med det blotte øye når den perfekte temperaturen er truffet. Bruk termometeret og prøv å få en temperatur på 29-30 grader. 

MEN: Hakk sjokoladen og kakaosmøret og kom det i en skål, som tåler å komme i mikroovnen. Kakaosmøret gjør at sjokoladen blir tynnere og mer flytende. Varm sjokolademassen i mikroovnen i 30 sekunder om gangen, og rør i massen. Dette fortsetter du med inntil sjokoladen begynner at smelte. Heretter gir du sjokoladen 10 sekunder og rører. Temperaturen skal ligge mellom 29-30 grader. Hvis det ikke vil smelte skikkelig og det fremdeles er sjokoladestykker i, kan du sile ut klumpene og smelte det etterpå.

Kom sjokoladen i et glass, der du har plass til både fingrene dine og flødebollen når du skal dyppe dem nedi. Husk å sjekke det før du heller sjokoladen nedi. Ta en flødebolle om gangen og dypp den helt nedi sjokoladen. For gode tips og inspirasjon se her!

La sjokoladen sette seg litt før du pynter flødebollene.

Flødeboller

Lykke til!!! Tagg meg gjerne på instagram, hvis du skulle prøve deg på oppskriften! Jeg lover deg at de er alt for gode til ikke å prøve ut!
Skal du prøve i helgen? 🙂 

For flere lekre oppskrifter kan du se på www.livmartine.dk 

Xoxo Dansken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *